Artrose

Pijnlijke, stijve gewrichten bij bewegen of belasten? Is het moeilijk om voldoende te bewegen door de pijn?

Dan kan oefentherapie Zeeburg helpen gedoseerd en gezond te leren bewegen. Bewegen helpt bij artrose. Het leidt vaak tot vermindering van de pijn en beter functioneren in de dingen die je graag doet. Door de gewrichten goed te leren belasten, voorkom  je overbelasting en krijg je grip op de klachten.

Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De botuiteinden gaan elkaar raken. Hierdoor ontstaan dan ook problemen met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. 
Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Bij overbelasting of herhaalde blessures kan het slijtageproces sneller gaan dan normaal. Een andere oorzaak kan een afwijking in de stand van bijvoorbeeld het heupgewricht zijn. Hierdoor zal de heup sneller slijten.

Artrose en het belang van bewegen:

Bewegen stimuleert de voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewicht. Hierdoor kan een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als je regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangedane gewricht sterker, waardoor zij belasting beter kunnen opvangen.

Ik maak deel uit van het Artrose Netwerk, een samenwerkingsverband van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. 
Het is een praktisch, compleet en op maat gemaakt behandelprotocol voor mensen bij wie artrose is vastgesteld. Er wordt behandeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en richtlijnen.

Kom in beweging en blijf gezond!